Sneeuwblindheid

Vertrek je binnenkort of skivakantie? De fantastische berglucht zullen je wellicht heel veel deugd doen! Maar let ook op, want sneeuwblindheid is een gevaar wat tijdens elke wintersportvakantie op de loer ligt.


Wat is sneeuwblindheid?

Op het moment dat je ogen teveel UV-licht gekregen hebben kun je een vorm van ontsteking krijgen. Simpel gezegd is dit hetzelfde als wat er met je huid gebeurt als je geen zonnebrandcrème gebruikt. Het UV licht verbrandt als het ware je ogen, waardoor het hoornvlies geïrriteerd raakt. Dit wordt sneeuwblindheid genoemd.


Symptomen sneeuwblindheid

Als je ogen te veel blootgesteld zijn geweest aan UV-licht gaan er symptomen van sneeuwblindheid ontstaan. Je oogleden zwellen en je ogen worden rood. De ergste klachten heb je een halve tot hele dag. De klachten verdwijnen dus relatief snel, gelukkig maar! Op het moment dat je last hebt van sneeuwblindheid is er vrij weinig aan te doen. Oogdruppels helpen wel tegen de pijn, maar hierdoor geneest het niet sneller. De klachten vallen dus redelijk mee, maar wanneer je meerdere malen last krijgt van sneeuwblindheid kun je een oogziekte oplopen. Voorkomen is beter dan genezen, daarom kan je maar betere een goede ski- of zonnebril kopen met UV-beschermende glazen.
 

Skimasker of sportbril?

 
 
Het is niet altijd nodig een skimasker te dragen. In sommige weersomstandigheden kan je perfect skieën met een gewone sportbril op sterkte. Oakley heeft hiervoor verschillende modellen. Je kan kiezen uit verschillende glastypes en in de sneeuw is bijvoorbeeld een gepolariseerd glas een echte meerwaarde!
 

Een goede ski- of sportbril

Als je een bril gaat aanschaffen om sneeuwblindheid te voorkomen dan is het belangrijk om te letten op onderstaande eisen.
 
  • 100% bescherming tegen UV licht
  • Bescherming tegen verblinding
  • Dubbele lens om condens te voorkomen
  • Aansluitend op het gezicht, zo voorkomt de bril dat zonlicht rechtstreeks in je ogen kan komen
  • Bescherming tegen schittering
 
Vertrek je binnenkort op skivakantie en wil je graag wat advies omtrent een ski- en of sportbril? Aarzel niet en spring eens binnen bij ons!