Multifocale lenzen: alles wat je altijd al wou weten

Ben je boven de 40 jaar? Heb je soms last om kleine letters te lezen, maar heb je voor verre afstanden ook een bril nodig? Ben je dat constante gewissel tussen je bril en je leesbril beu? Dan zijn multifocale lenzen dé oplossing voor jou! Dankzij multifocale lenzen kan je zowel dichtbij als veraf weer scherp zien.

Hoe werkt het?

Bij multifocale contactlenzen zijn zowel de vertesterkte als de leessterkte gecombineerd, zodat deze lenzen ideaal zijn voor mensen die voor dichtbij en veraf een kijkoplossing nodig hebben. Je kijkt dus altijd door de beide sterktes tegelijk. Je hersenen filteren het scherpste beeld er vervolgens uit, waardoor je altijd een ideaal zicht hebt. Je hebt steeds de keuze tussen dag- of maandlenzen. Daglenzen zijn ideaal voor sporadisch, onderhoudsvrij dragen terwijl maandlenzen geschikt zijn om altijd te dragen.

Wat zijn de voordelen?

Multifocale lenzen bieden verschillende voordelen tegenover andere hulpmiddelen. 
  1. Je ziet alles scherp, ook boven je hoofd. Aangezien de leesdelen rondom zitten bij multifocale lenzen, zie je alles in je omgeving scherp. Bij bifocale lenzen zit het leesgedeelte onderaan, waardoor je zaken die boven je hoofd geschreven staan, niet goed zal kunnen lezen tenzij je je hoofd volledig kantelt.
  2. Je kan kiezen tussen zachte of harde lenzen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het advies van je contactlensspecialist.
  3. Multifocale lenzen zijn uitermate geschikt voor autorijden en computergebruik, in tegenstelling tot bijvoorbeeld monovision.
  4. Je hebt een breed gezichtsveld. Kies je voor een multifocale bril in plaats van multifocale lenzen? Dan is je blikveld veel kleiner, waardoor je niet zijwaarts kan kijken zonder je hoofd te draaien. Om die reden zullen multifocale lenzen ook veel sneller wennen dan een multifocale bril.
  5. Je hebt geen bril meer nodig, wat misschien wel één van de grootste voordelen is van alle contactlenzen, zeker voor mensen die het niet aangenaam vinden om een bril te dragen of mensen met een zeer actieve levensstijl.

Zijn multifocale lenzen geschikt voor iedereen?

Multifocale contactlenzen kunnen bijna altijd aangezien er zo'n grote variatie beschikbaar is aan lensmaterialen en mogelijkheden. Ook als je heel slechte ofen of een cilinder hebt, kan je multifocale lenzen overwegen.

Klopt het dat multifocale lenzen duizeligheid veroorzaken?

Sommige mensen worden in het begin een beetje duizelig omdat ze nog moeten wennen aan het afwisselend scherp stellen van de ogen voor dichtbij of veraf. Normaal gezien gaat dit echter heel snel over. Wel valt het aan te raden om je te laten adviseren door een contactlensspecialist die ook de nodige aanpassingen kan doen. Wellicht moet je enkele keren op controle komen vooraleer je het maximale zicht bereikt hebt.

Maak vrijblijvend een afspraak

Mulders Zien en Horen heeft contactlensspecialisten in huis die garant staan voor een deskundig advies. Maak online een afspraak of bel ons op 013 77 53 21.