Licht in het duister

Heb je het al eens meegemaakt dat je bij plotse verandering van licht naar donker, je ogen tijd nodig hebben om zich aan te passen?
Wanneer je veel moeite moet doen om te wennen of het enige tijd duurt vooraleer je ogen zich aanpassen, is er waarschijnlijk sprake van een vorm van nachtblindheid.


Wat is nachtblindheid

In het algemeen kunnen we stellen dat nachtblindheid slaat op het slechter of helemaal niets meer zien wanneer er weinig licht is.
 
Zowel overdag, ’s nachts als in minder verlichte ruimtes zullen de ogen langer nodig hebben om zich aan te passen. In sommige gevallen kan dit tot een uur duren alvorens het optimale zicht weer bereikt is. Hoeveel u dan precies ziet en hoe scherp het beeld is, verschilt van persoon tot persoon.


De oorzaak van nachtblindheid

Er zijn meerdere oorzaken voor nachtblindheid. De erfelijke ziekte zoals retina pigmentosa komt voor bij 1 op de 3500 mensen en zorgt ervoor dat de staafjes in je netvlies steeds slechter werken, totdat je uiteindelijk nachtblind bent.
Ongecorrigeerde bijziendheid, staar en oogzenuwaandoeningen kunnen tot nachtblindheid leiden. Net als gebrek aan vitamine A, waardoor de aanmaak van nieuw pigment in je netvlies wordt verstoord.


Aanschaffen van nachtglazen

Veel mensen hebben moeite om in het donker scherp te zien, speciaal voor zulke situaties is de nachtbril ontwikkeld.
 
De speciale glazen zorgen voor een scherper zicht. Ze filteren bovendien felle lichtstralen, zonder het overige zicht te belemmeren. Hierdoor zie je meer en raken je ogen minder snel vermoeid.
 
Ga langs bij uw opticien voor tips en advies omtrent nachtzicht of nachtblindheid.