Een zonnebril voor je kids?

Dragen jouw kids een zonnebril met het zonnige weer? Nog geen 10 procent van alle ouders beschermt de ogen van hun kind tegen UV-straling. Terwijl de kans op schadelijke effecten op jonge leeftijd het grootst is.


Het gevaar van de zon voor de ogen

De ogen van kinderen zijn bijzonder gevoelig en kwetsbaar. Doordat UV-stralen bovendien pijnloos zijn, wordt hun schadelijkheid dus niet dadelijk opgemerkt.
Langdurige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot een ontsteking van het hoornvlies, wat op de lange termijn kan leiden tot ziekten zoals cataract. Herhaalde blootstelling aan de zon kan daarom de ogen ernstig beschadigen, vooral die van kinderen.  
 
Bij volwassenen filtert de lens de meeste uv-stralen. Bij peuters werkt de ooglens echter nog niet optimaal en laat deze 90% van de zonnestralen door bij kinderen jonger dan een jaar en 60 tot 75% van de stralen bij oudere kinderen. Vanaf 12 jaar is de lens ondoorzichtig en beschermt deze de ogen een beetje beter, hoewel er nog steeds 10% van de stralen overblijft die bij volwassenen niet gefilterd worden.
 
Bovendien zijn de pupillen van kinderen groter, daardoor laten deze ook meer licht binnen. Tot slot hebben kinderen niet de reflex om te knipperen, waardoor ze fel worden blootgesteld aan UV.

Ook bij bewolkt weer

Waarom is het dragen van een zonnebril zo belangrijk? De ogen van kinderen zijn het meest helder en daardoor extra gevoelig voor UV-straling. Ouders zouden hun kind moeten beschermen tegen UV-straling op zonnige dagen, maar óók als het bewolkt is. Sinds kort hoeft dit niet per se met een zonnebril, maar kan ook gekozen worden voor een bril met transparante glazen die volledige bescherming bieden.

Hoe kies ik een zonnebril voor mijn kind?

Het kan niet genoeg gezegd worden: een goede zonnebrandcrème en een hoed zijn essentieel voor kinderen, maar niet voldoende. Het is zo dat een aangepaste bril onmisbaar is als we in de zon komen. Kies een bril die 100% van de UV-stralen filtert, met de juiste index.

Ben je benieuwd naar onze trendy kinderbrillen? Kom langs en ontdek ze in onze winkel.