De gevaren van blauw licht & wat je eraan kan doen

In onze hedendaagse samenleving worden we dagelijks omringd door beeldschermen. Denk maar aan onze tv's, smartphones, laptops, tablets, enzovoorts. Deze apparaten zijn allemaal bronnen van blauw licht, dat zeer schadelijk is voor je ogen. Lees hier meer over de gevaren en hoe je jezelf kan beschermen.

Wat is blauw licht?

Er bestaan twee vormen van blauw licht: natuurlijk blauw licht en kunstmatig blauw licht. De grootste bron van natuurlijk blauw licht is de zon. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de hemel die we vanop aarde zien blauw lijkt. Het regelt ook onze slaap omdat het het verschil aangeeft tussen dag en nacht.

Kunstmatig blauw licht vind je terug in toestellen. Deze soort blauw licht is veel sterker en bevat veel meer energie, waardoor het zeer schadelijk is voor je ogen. 

Wat zijn de gevaren?

1. Verstoorde slaap

Blauw licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine verminderd wordt. Melatonine is een stof in je hersenen die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Als je 's avonds blootgesteld wordt aan LED schermen, zal je slaapritme dus verstoord raken omdat je minder snel moe wordt.

 2. Fysieke & psychische klachten

Blauw licht verhoogt het risico op depressies en kan ook heel wat fysieke klachten met zich meebrengen. Voorbeelden zijn droge, vemoeide of jeukende ogen; pijn in de nek, schouders of rug; hoofdpijn; concentratieproblemen. Ook de kans op obesitas, diabetes en problemen met het hart nemen toe. 

3. Netvliesveroudering

In ernstige gevallen kan blauw licht net zoals UV-licht je netvlies aantasten. Als je reeds last hebt van oudersdomsmaculadegeneratie, dan kan dit onder invloed van blauw licht verergeren.

Hoe bescherm je jezelf?

Gebruik je gezond verstand als je beeldschermen gebruikt. Enkele vuistregels:

  • Gebruik geen beeldschermen vlak voordat je gaat slapen.
  • Werk niet langer dan 5 à 6 uur per dag aan je computer en neem om de twee uur een kwartiertje pauze.
  • Bewaar voldoende afstand tussen jezelf en je beeldscherm.
  • Knipper regelmatig met je ogen.

Je kan ook overwegen om een beeldschermbril aan te kopen. Die filteren het blauwe licht. Heb je al een bril? Dan kan je kiezen voor glazen met een speciale coating. Een beeldschermbril of aangepaste glazen zijn vooral aan te raden voor mensen die bijvoorbeeld op hun werk vaak achter een computer zitten.

Kom langs voor advies

Wil jij je ogen beschermen tegen blauw licht? Wij helpen je graag persoonlijk verder. Kom langs in onze zaak of maak een afspraak via 013 77 53 21.